Az alkoholizmus nemcsak egyéni probléma, hanem társadalmi kihívás is, amely Magyarországon sajnos nem ismeretlen. Az italfogyasztás hagyománya és kultúrája hosszú évszázadokra nyúlik vissza, és ma is fontos szerepet tölt be az emberek életében. Azonban az alkoholfogyasztás sötét oldala, az alkoholizmus a mai napig is probléma. Magyarország az alkoholizmus tekintetében sajnos magas helyen áll az európai statisztikákban. A gyakori, mértéktelen alkoholfogyasztás számos egészségügyi és társadalmi problémát okozhat, beleértve az egészségromlást, a családi konfliktusokat, a munkahelyi problémákat és a közlekedési baleseteket is. Fontos felismerni és megérteni az alkoholizmus káros hatásait, valamint tenni azok megelőzése és kezelése érdekében.

Amikor középiskolában tartottak nekünk egy edukációs órát az alkoholizmusról, akkor még ez az egész annyira nem érintett meg engem. Akkoriban nem igazán fogyasztottam alkoholt, és szerencsére a mai napig sem érzem szükségét annak, hogy a nap végén legurítsak egy pohár bort. Azonban nagyon sok ember az alkoholhoz fordul, ha valami problémája akad. Ideig-óráig talán még úgy is érezheti, hogy ez egy jó döntés volt és megoldás az ő bajára, azonban hosszú távon ennek nagyon súlyos következményei is lehetnek.

Az alkoholizmus fogalma talán sokak számára nem is egyértelmű, lehet, hogy még neked sem, ezért hadd ajánljam figyelmedbe a felepulok.hu oldalát, ahol még az alkoholizmus fogalma is nagyon jól és érthetően le van írva.

Nem véletlen, hogy pont ezt az oldalt ajánlottam. A nagybátyám nemrégiben járt náluk, mert neki is alkoholproblémái voltak. Szerencsére az interneten keresgélve rátaláltunk a Felépülők csapatára, akik nagyon segítőkészek voltak és egy telefonbeszélgetés keretén belül meg is beszéltünk velük egy személyes konzultációs időpontot. Ezen az alkalmon megtörtént az állapotfelmérés is, felmérték a probléma súlyosságát és számba vették a lehetséges megoldásokat. Ez nagyon nagy segítség volt a nagybátyám számára, hiszen korábban már próbálkozott a hagyományos addiktológiai kezelésekkel, de ezeknek az eredményét csak pár hónapig tudta szinten tartani, majd újra visszaesett. Azonban elhatározta, hogy ő igenis józanul fogja élni a mindennapjait és ehhez minden segítséget elfogad. Ekkor jött a Felépülők csapata, akiknek a 28 napos bentlakásos programjában részt is vett.

Ennek a programnak a keretén belül a résztvevők egy szilárd keretrendszer segítségével és meghatározott szabályok alapján töltik el ezt a majdnem egy hónapot. Ez idő alatt egyéni és kiscsoportos foglalkozások is vannak a gyorsabb felépülés érdekében. A kisebb csoportokat próbálják úgy létrehozni, hogy hasonló motiváltságú emberek alkossák. Ennek köszönhetően a csoportban egy támogató közeg tud létrejönni, ami szintén nagyon nagy segítség tud lenni egy alkoholbeteg számára.

Hiszen a környezetünk és a körülöttünk lévő emberek nagy befolyással vannak ránk. Ezt a Felépülők csapata is tudja, ezért nem csak az alkoholistáknak segítenek, hanem a hozzátartozóiknak is. Számukra is tartanak konzultációs órákat, ahol megbeszélik, hogy hogyan tudják úgy támogatni a szerettüket, hogy az valóban segítség legyen a számára. Ha valaki még nem volt szenvedélybeteg és nem függött semmitől, akkor számára sokszor nem egyértelmű, hogy hogyan is tudna segíteni. A Felépülők csapata éppen ezért fordít erre és nagy figyelmet.

A Felépülők huszonnyolc napos programja nagy sikerességet mutat. A résztvevők felépülése 75-90%-os. Ez már egy olyan nagyszerű arány, ami magáért beszél. Szerintem kevés olyan addiktológiai program található Magyarországon, ami ilyen számokat produkál.

Minek köszönhető ez a siker?

A Felépülők csapatának a létrehozói szintén alkoholisták voltak. Éppen ezért saját tapasztalatokra tudtak hagyatkozni, amikor létrehozták a programjukat. Ennek köszönhetően olyan foglalkozásokat, megközelítést is bele tudtak tenni ebbe huszonnyolc napba, ami számukra sokat adott és hatásosnak bizonyult. A program egyébként egy minnesotai modellen alapul, aminek a sikerességét az is mutatja, hogy már 1949 óta alkalmazzák ezt a szenvedélybetegek felépülése érdekében.

Ha téged is érint valamilyen szinten ez a téma, vagy csak bővíteni szeretnéd a tudásodat ezen a téren, akkor mindenképp érdemes lehet ellátogatni a felepulok.hu weboldalára.

Amennyiben segítségre van szükséged, akkor pedig keresd bizalommal a Felépülők csapatát, akik előítélettől mentesen és nagy szakmai tudással fognak neked segíteni.