A babaváró kölcsönt 2019 óta sokan vették igénybe, ám mások még csak ezután folyamodnak érte. A tájékozódáshoz választ adunk öt fontos kérdésre.

 

–  Egyedülállók igényelhetik a babaváró támogatást?

A konstrukciót házaspárok vehetik igénybe. Élettársi kapcsolatban élők vagy egyedülállók nem folyamodhatnak érte.

– Idősebb házaspárok is igényelhetik a babaváró kölcsönt?

Alapvetően az a szabály, hogy a feleség nem töltheti be a 41. életévét. A veszélyhelyzet miatt azonban lazítottak a szabályon. A babaváró hitelt akkor is lehet igényelni, ha a feleség elmúlt 41 éves a veszélyhelyzet alatt, tehát 2020. június 16-a után. A veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig lehet beadni az igénylést.

– Kamatmentes a babaváró hitel?

A babaváró támogatás akkor válik kamatmentessé, ha a szerződéskötést követő öt évben megérkezik a családba az első gyermek.

– Előfordulhat, hogy a teljes kölcsönösszeget elengedik?

A gyermekek számának növekedésével a babaváró hitel még kedvezőbbé válik. Az első gyermek után kamatmentessé válik a fennálló összeg. A második gyermeket követően elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyermek után nem kell visszafizetni a hátralévő összeget.

– Hány gyereknek számítanak az ikrek?

Értelemszerűen minden gyermek külön számít. Ikrek érkezésekor nemcsak kamatmentessé válik a kölcsön, hanem 30 százalékkal csökken a fennmaradó tőketartozás. Ha például hármas ikrek születnek, nem kell visszafizetni a babaváró hitelből fennálló összeget.