Minden évben elképesztő izgalmas és kreatív társasjátékok látnak napvilágot, amiket minden társasjáték imádónak érdemes kipróbálnia. Csodás fantasyk, izgalmas, rejtélyes kalandok és persze rendkívül szórakoztató klasszikusok színesítik az idei listát. Nézzük, mire számíthatunk.

Izgalmas fantasyk mindenkinek

Ha megemlítjük a Homályrév címet, akkor azonnal minden társasjáték imádó tudni fogja, hogy bizony újabb izgalmas részei kerültek kiadásra. A rendkívül komplex társasjáték elragad mindenkit, aki kicsit is szereti a fantasyt, és nem ereszti, amíg minden izgalmas kalandot és rejtélyt át nem éltünk. Ha pedig egy kicsit lazábbra vágynánk, érdemes helyette a Végzetek: egy sötét kor krónikái társasjátékot is szemrevételeznünk. Ez a történetközpontú játék mesélő nélkül visz minket egyik kalandból a másikra, viszont korántsem annyira összetett módon, mint a Homályrév esetében. A fantasy világa azonban túl széles ahhoz, hogy csak megálljuk a szokásos sárkányokkal harcoló hősöknél. Lehetnénk akár mágusok is! Ez pedig a mágusok kora játékkal valóra is válik, amiben rendhagyó módon a legjobb varázslatokat és mágikus rendszereket kell kidolgoznunk.

Stratégiai építés az ókorban és más világokban

A birodalomépítős- és menedzselős játékok azoknak valóak, akik odavannak a különféle történelmi világokért és persze a stratégiai játékokért. A 2022-es év pedig bőven adott az ilyen jellegű játékokból nekünk. Például a Gémklub társasjáték webáruház egészen tisztán láthatjuk, hogy 2022-ben tömegével jelentek meg ebből a kategóriából is remek társasok. Példának okáért a Messina 1437 jó kiinduló lehet azoknak, akik kedvelik az ilyen játékokat. Viszont ha még ennél is összetettebb érdekel minket, akkor egyértelmű, hogy a Róma dicsősége lehet kiváló választás, ahogyan az After the Empire is – mindkettő egy nagy korszak utáni építésről, és a hatalom megszerzéséről szól. A könnyedebb kategóriában sem volt azért hiány ezek között a társasjáték típusok között. A lazább, és persze könnyedebb családi játékok a témában az Akropolisszal vagy az Imperiummal jó lehetőség lehet még a családok kisebb tagjainak is a történelem megszeretésére.

 

Nyomozós – a detektívkalandok szerelmeseinek

A nyomozós játékokat nehéz megunni. Különös gyilkossági ügyek, elképesztően furcsa rejtélyek és persze izgalmas logikai, stratégiai feladatok azok, amelyeket szinte minden játék kedvelő imád bennük. Nem is véletlen hogy idén a Bűnügyi krónikák: 2400, illetve a szintén ebből a sorozatból való Noir az, ami toplistás volt idén a megjelenők között. Egyébként a Bűnügyi krónikák korábbi kiadásait is érdemes megvásárolni, nem fogunk csalódni, hiszen a játék tematikusan halad különféle témák szerint, amik alapján a játékok is készülnek. A korábbi kiadásokban az 1400 és az 1900-as évekből való bűnügygyűjtemények közül válogathattunk többek között, amíg a 2400 például már kifejezetten a modern jövőben játszódik.