Bizonyos technikák igen sokat fejlődtek az utóbbi években. Ilyen például a címkenyomtatás, ami nem csupán egy technikai folyamat, inkább művészet, amely precizitást, odafigyelést és innovációt igényel. A modern piacon a termékek és szolgáltatások elkülönítése gyakran a csomagoláson és azon belül a címkén múlik. Ezért a címkenyomtatási eljárások kulcsfontosságúak a sikeres termékbranding és -azonosítás szempontjából. Most pedig ismerjük meg közelebbről a címkenyomtatás főbb technikáit.

A címkenyomtatás eljárásai
Digitális nyomtatás: A digitális nyomtatás az egyik leggyorsabb és költséghatékonyabb módszer kisebb és közepes méretű nyomtatási projektekhez. Lehetővé teszi a magas felbontású képek és szövegek készítését közvetlenül a digitális fájlokból, minimális előkészülettel. Ez a címkenyomtatás technika ideális a változatos és egyedi termékek gyártásához, mivel könnyen módosítható a design anélkül, hogy új nyomóformákat kellene készíteni.


Flexográfia: A flexográfia különösen nagy mennyiségű címkenyomtatás esetén előnyös, mivel gyors és hatékony eljárás. A rugalmas (flexibilis) nyomólemezek használata lehetővé teszi a nyomtatást számos különböző felületen, beleértve a műanyagot, fémeket, papírt és kartont. A flexográfia kitűnő választás azoknak, akik nagy mennyiségű címkét szeretnének gyorsan és költséghatékonyan előállítani.
Hőátviteli nyomtatás: Ez a technika kimondottan alkalmas tartós, kopásálló címkék készítésére. A hőátviteli nyomtatás során a kép közvetlenül a címke anyagára kerül átvitel útján, amelyet hő és nyomás alkalmazásával aktiválnak. Ideális választás azon termékek címkenyomtatásához, amelyek nehéz körülmények között is megőrzik minőségüket.