Számos oka lehet annak, hogy a lakás bizonyos részin nedves foltok jelennek meg. Amikor ezt tapasztaljuk akkor fontos mielőbb megismerni a kiváltó tényezőt, majd pedig gyorsan cselekedni. Néha csak a lyukas ereszcsatorna a ludas, míg máskor a hiányos szigetelésre vezethetők vissza a problémák. Bárhogyan is legyen, a vizesedés ellen mielőbb tegyünk, mert az kihathat az egészségünkre, vagy éppen a tartószerkezetek stabilitására. Amennyiben lentről támad a nedvesség, akkor jó eséllyel a salétromosodás az, amivel szembe kell néznünk.

Mi a salétromosodás és miért alakul ki?

A salétromosodás az épületek falain megjelenő fehér, porózus réteg, ami főleg sók kikristályosodásából ered. Ez a jelenség gyakran fordul elő nedves, páralecsapódásra hajlamos helyeken, ahol a falak állandóan ki vannak téve a nedvességnek. A folyamat magában foglalja a víz és a benne oldott sók mozgását a falazaton keresztül, amely a víz elpárolgása után a felszínen sólerakódást hagy maga után. A salétromosodás nem csak rontja az épület esztétikai megjelenését, de hosszú távon károsíthatja a szerkezetet is, csökkentve annak élettartamát. Ennél fogva pedig érthető, hogy a vizesedés ellen miért kell minél aktívabban tennünk. A megszüntetésével a probléma is orvosolható.

A vizesedés ellen a szigetelés pótlásával küzdhetünk

A régi építésű ingatlanoknál megesik, hogy a vizesedés ellen muszáj fellépni, mert arra nem fektettek elég figyelmet a készítők. A ma már könnyen hozzáférhető prémium szigetelő rendszerek régen nem álltak rendelkezésre. A pótlás viszont már egyszerűen házilag is megoldható, csak a SikaMur rendszert kell alkalmazni. A SikaMur® InjectorCream-100 remek megoldást kínál a vizesedés ellen és a probléma máris elhárítható.