Sokan ódzkodnak még attól, hogy az otthonuk távolról vezérelhető legyen. Az emberek többsége nem bízik olyan szinten a gépekben, hogy az okos otthon megoldások hívei legyenek. Még mindig úgy gondolják, fizikai jelenlétükkel tudjuk leginkább felügyelni és vezérelni a gépeket, úgy a biztonságos. Van, aki el sem indul otthonról úgy, hogy ne áramtalanítaná a főbb gépeket.

Igaz, az okos otthon megoldások kívánnak némi merészséget, de cserébe mérhetetlen kényelmet kínálnak. Amíg nem próbáltuk, nincs is összehasonlítási alapunk, viszont érdemes meghallgatni valakit, aki él ezekkel az opciókkal. Egész biztos azt mondja majd, már nem menne vissza az ezelőtti szintre. Tulajdonképpen sok esetben nemcsak az összehasonlítási alap, hanem a tájékozottság is hiányzik. Úgy gondoljuk, az okos otthon megoldások felesleges és költséges luxust képviselnek.

Ha így nézzük, egy önvezérlő fűtésrendszer ugyanígy felesleges, költséges rongyrázás? Bizony nem sokan válaszolnánk erre a kérdésre igennel. Az okos otthon megoldások is egy rendszerben működnek. Minden olyan háztartási gép, ami úgynevezett intelligens eszköz, összehangolható egy rendszerbe fogható és egyetlen alkalmazással vezérelhető.

Ezt tehetjük úgy is, hogy otthon ülünk a kanapén vagy nyaralunk a tengerparton. A robotporszívó, a sötétítő, a hűtő, mélyhűtő és a szórakoztató elektronikai eszközök csak néhány a leggyakrabban használt intelligens berendezések közül. Az otthoni gépek szinte mindegyike kapható már okos változatban is, bár kissé borsos áron. A trendek viszont azt mutatják, hogy ez a jövő, így egyre több okos eszköz válik majd elérhetővé a szélesebb rétegeknek is.