Régebben, ha a guruló házakról volt szó, a legtöbben el sem hitték, hogy ilyen létezik, pedig ma már ez, ha nem is megszokott, de elfogadott építmény. Napjainkban már nem csupán a tévében láthatóak gyönyörű mobilházak, hanem Magyarországon is, bár itt még lényegesen ritkábban, mint például Amerikában vagy a nyugati országokban.

Voltaképpen a kulcsrakész mobilházak eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból származnak, ahol az emberek teljesen másképp vélekednek az otthon fogalmáról, mint az európaiak. Ők nem ragaszkodnak egy fix házhoz, hiszen gyakran utaznak messze tájakra például azért, mert ott kapnak munkát. Ilyen esetekben érthető, hogy a gyönyörű mobilházak közül választanak azok, akik megengedhetik maguknak.

Ezek a konstrukciók igazi divatot teremtettek a nyugati világban. A mobilitás jegyében szebbnél-szebb otthonok jöttek létre. A gyönyörű mobilházak nem pusztán kívülről néznek ki jól, hanem sok esetben a belsejük is minden elképzelhető luxussal felszerelt. Egyes építményeket bárki sima, szépen berendezett családi háznak nézné, ha nem tudná, hogy kerekeken elgurítható konténerházat lát. Egyre népszerűbbek ezek az otthonok, bár viszonylag drágák.

A gyönyörű mobilházak felépítése és berendezése magas összegbe kerül, hiszen magyar pénzben nagyjából 220 000 Ft/nm+ÁFA, tehát egy háromszobás, 100 nm alapterületű mobilház esetében az építés 22 millió Forintra rúg. Ráadásul ez az összeg csak az általános építési költségeket tartalmazza. A berendezés, a műszaki háttér, a designos kinézet ebben az összegben nincs benne.