A gerincferdülés sokkal többeket érint, mint ahányan szakemberhez fordulnak vele. Pedig mindenképpen figyelmet érdemel a terület, hiszen állandó fájdalmak kialakulásához vezethet. A scoliosis néven is ismert elváltozás esetében a deformitás a frontális síkban jön létre. Ilyenkor a gerinc oldalra ír le görbületeket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nőknél gyakrabban előfordul, kialakulásának pontos oka viszont ismeretlen.

Fontos, hogy célzott gyógytornával igyekezzünk tenni a helyzet súlyosbodása ellen. Ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a görbületek tovább romlanak, ami a légzőfelület csökkenésével járhat együtt. További következmény lehet, hogy a szívnek nagyobb ellenállással szemben kell dolgoznia, ami hatással van a szervezet általános egészségi állapotára. Persze ez az állapot nem egyik napról a másikra alakul ki, hosszú folyamat vezet idáig. Jó hír tehát, hogy van időnk tenni az állapotromlás ellen.

A gerincferdülés a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti, és mindenképpen rendszeres gerinctorna gyakorlatokat követel meg a kezelése. A megfelelően kivitelezett gerinctorna pozitív hatásokkal bír. Ehhez azonban fontos, hogy elsajátítsuk a gyakorlatok helyes kivitelezését. Ajánlott, hogy minél nagyobb mozgásterjedelemben használjuk ízületeinket és a gerincet, hiszen így javul az általános mozgásszervi állapot. A mozgás hatására jobb lesz az ízületek és azok alkotóelemeinek táplálása.

A gerinctorna természetesen nem csak a gerincre fejti ki jótékony hatásait, hanem a mozgásnál fogva az egész szervezetre. Gyógytornász közreműködésével folyamatosan növelhető a terhelés, és elkerülhető, hogy sérülne az érintett terület. A szakember segítsége már csak azért is fontos, mert sokan olyan társbetegségekkel élnek együtt, mint például a magas vérnyomás, mely különös odafigyelést igényel mozgás közben. Nem mindegy, milyen műtéten esett át, vagy érinti-e egyéb mozgásszervi probléma. A szakértelem tehát nélkülözhetetlen akkor, ha gerincferdüléssel végzett testmozgásról van szó.

 

A rendszeres, megfelelő felügyelettel végzett mozgással nem csak gerince válik egészségesebbé, hanem egész szervezetén megérezheti a változást. A mindennapi rohanásban gyakran éppen azokat a dolgokat felejtjük el, melyek hosszú távon határozzák meg életminőségünket. Az egészség a testmozgással is szoros összefüggésben van, ezért nagyon nem mindegy, hogy ez utóbbinak milyen formáját választjuk.