Mire jó egy autós kamera? Gyakorlatilag egy „harmadik szemet” ad nekünk, amikor vezetünk. És miért van erre szükség? Elsősorban azért, mert jó szolgálatot tehetnek akár egy biztosító vagy a bíróság előtt, ha közlekedési baleset történne. A fedélzeti kamera mellett szóló érvek azt sugallják, hogy amikor elér egy kritikus szintet a „dashcam”-ek használata, akkor ez visszatartó erő is lehet a szabálytalanul közlekedőkre. Az ellenérvet felsorakoztatók elsősorban adatvédelmi okokat hoznak fel, illetve azt, hogy a felszerelt műszer zavaró lehet a kilátásban.

Szerencsére ez hazánkban gyakorlatilag ismeretlen, de a Youtube-on könnyű olyan videókat találni, ahol akár álló autóra ugrik fel valaki, azt színlelve, hogy őt elütötték. Ezek a videók rögzítésre kerülnek a fedélzeti kamerával – és, ha van, akár a Youtube csatornánknak is hozhatnak egy kis forgalmat, de ami ennél jóval fontosabb: ezután minket nem gyanúsíthatnak a baleset okozásával.

De ha eltekintünk a balesetektől, a fedélzeti kamera nagyon jó szolgálatot tehet nekünk akkor is, ha egy gyönyörű úton haladunk, amelyet meg akarunk örökíteni. Viszlát, ablakból kidugott telefonok és fényképezőgépek!

Vannak olyan weboldalak (mint például az emaki.hu), amelyek részletes tesztleírásokkal sokat segíthetnek a megfelelő autós kamera megtalálásában. Nagy különbségek vannak az egyes modellek között:

  • Érdemes olyat választani, amelyik jó minőségben készíti a felvételeket: full HD vagy akár 4K-s modell is létezik már: itt általában könnyen leolvashatók a rendszámok és azonosíthatók a vezetők is.
  • Van, amelyik rendelkezik mozgásérzékelővel és mozgásra be tud kapcsolni, így akár az autónknak tolató járművet is fel tudják venni.
  • Néhány képes jó minőségben hangot is rögzíteni.
  • És ha esetleg kanyarodva ütköznek nekünk? Léteznek olyan modellek, amelyek 170 fokos vagy akár ennél is nagyobb látószöggel rendelkeznek!
  • Elérhető opció még a beépíthető GPS is, és van éjszaka vagy gyenge megvilágítás mellett működő készülék is.
  • Nem is beszélve dupla kamerás eszközökről, amelyek egyszerre képesek az autó előtti és a kocsi belső terét is rögzíteni.
  • Szintén rettentő fontos, hogy ne fogyjunk ki tárhelyből! Már egy órányi full HD videó is 6 GB körüli, úgyhogy csak olyat válasszunk, amelyet tudunk bővíteni memóriakártyával. Ez akkor is jól jöhet, ha rendőr lefoglalná az eszközt: így csak a memóriákártyát kell átadnunk.
  • Ha mégis feledékenyek lennénk a memóriákártyákkal – vagy csak nem akarunk ezzel foglalkozni, olyan kamerát válasszunk, amelyik képes „loop felvételt” készíteni, azaz a memória beteltével újrakezdeni a vételt és felülírni a rögzített videónk elejét.

Magyarországon nincsen egységes szabályozás a fedélzeti kamerákat illetően, így nyugodtan használhatjuk őket, ám csak saját célokra: beleegyezés nélkül tilos közzétenni rendszámot, személyeket. Külföldön ez országonként változó, Ausztriában például büntetendő a használata.