A szürkehályog nem játék. És sajnos itt a „szokásos” és házi tanácsok a rendszeres testmozgástól, sportolásról, dohányzás abbahagyásáról vagy az alkohol csökkentéséről nem fognak segíteni. Ugyanúgy, ahogy gyógynövények, étrend‑kiegészítők, házi külsőleges praktikák sem. Viszont jó hírünk is van: a szürkehályog sebészeti beavatkozás egy rutinműtétnek számít, amely nem tart hosszú ideig, biztonságos (nem jár komoly veszélyekkel), így mindenkinek ajánlott, aki vissza szeretné nyerni az éleslátás nagyszerű érzését. Szintén jó tudni, hogy a szürkehályog műtéti beavatkozás szerencsére sosem késő: még nagyon előrehaladott állapotban is visszaállítható a jó látás műlencse beültetésével.

 

Milyen műlencse típusok léteznek?

Fontos azt is kiválasztani, hogy milyen típusú legyen a műlencse: a monofokális és a multifokális között nemcsak az árban van különbség, hanem az alapvető funkciókban is. Míg az elsőnél a beavatkozás után is szemüvegre lesz szükség közelre vagy távolra, az utóbbinál ez az esetek legnagyobb részében ez végleg kiküszöbölhető. Érdemes azonban mindenképp a beavatkozást végző orvossal beszélgetni ezekről a lehetőségekről.

 

Cukorbetegség: mi köze lehet a szürkehályoghoz?

A diabétesz sok, elsőre nem ismert és sejtett következménnyel járhat, több a szemet is érintheti. Az egyik ilyen, a látást (persze negatívan) befolyásoló szövődmény a szürkehályog.

A jó hír az, hogy akkor is lehet operálni a szürkehályogot, ha ez cukorbetegség mellett jelentkezik, azonban nagyon fontos, hogy a beavatkozás során a szemfenék állapotára és stabilitására különösen nagy figyelmet kell fordítani. Az egyik alapszabály a beavatkozáskor, hogy a szemfenék nem lehet változó állapotú. A műlencse beültetés után is figyelni kell a változásokat a szemen és látásban, nehogy romlás következzen be a beavatkozás után.

 

Mire kell figyelni a szürkehályog műtét előtt?

Több szemműtét és szemmel kapcsolatos komoly beavatkozás előtt szükség van vérképre és egyéb laborvizsgálatra. A szürkehályog műtét csak abban az esetben lehetséges, ha a vércukorszint nagyon jól van beállítva.

Fontos megjegyezni tehát, hogy labilis és / vagy rosszul beállított vércukorszint esetén a műtét elvégzése nem lehetséges.

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy szürkehályog kezelésre van szükség?

Az alábbi tünetek a gyakori tünetek, amelyek a szürkehályog megjelenésével tapasztalhatóak:

– homályos látás,

– káprázás, vagyis a napfény, lámpák, reflektorok fénye túl élesnek érződik,

– gyakori dioptriaváltozás szemüvegben és / vagy kontaktlencse esetében,

– kettős vagy többes látás egy szemen (ez akkor is tipikus tünet, ha elmúlik egy idő után),

– rossz látás sötétben (éjszaka) és

– a színek elhalványulása.

 

Az, hogy ezek egyike előfordul, még nem jelenti 100%-os biztonsággal, hogy szürkehályogról van szó, de bármelyik tünet esetén azt javasoljuk, hogy forduljon szakképzett szemorvoshoz. Sosem lehetünk elég óvatosak, ha az egészségünk megőrzéséről van szó.