A fogyás és a zsírégetés két hasonló dolog, bár nem teljesen járnak együtt. Ha valaki zsírt veszít, attól még nem biztos, hogy fogyni fog, de ez fordítva ugyanúgy igaz. Fogyhatunk úgy is, hogy zsírosabbak leszünk, mint korábban voltunk és égethetünk úgy zsírt, hogy az a mérlegen nem látszik meg. Minden attól függ, hogy mit eszünk és mit sportolunk, tehát tulajdonképpen az életmódunk határozza meg, hogy a kettő együtt megy-e.

 

Ebben a cikkben a fogyás és a zsírégetés kapcsolatáról írunk részletesebben.

Amikor a fogyás kerül előtérbe

Egy dolgot szem előtt kell tartani, hogy egy jelentősebb túlsúly esetében mindig először fogyni kell, ahhoz, hogy mozogni tudjunk. A cél tehát, hogy megóvjuk az ízületeket, amik önmagukban is nagy terhelésnek vannak kitéve. Amennyiben tehát sikerül leadni pár kilót, azzal csökken az ízületek terhelése, nő az energiaszint, javul a koleszterinszint, valamint kisebb lesz az esélye a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának. A fogyás ebben az esetben zsírvesztéssel jár, ez biztos, viszont nem szabad alábecsülni a zsírégető edzés szerepét a fogyásban, főleg azoknál, akiknél tényleg csak pár kiló felesleg van.

A fogyáshoz azonban motivációra van szükség. A legjobb, ha apróbb, elérhető célokat tűzünk ki magunk elé. Hagyjuk el az üdítőket, sétáljunk napi 1-2 km-t, majd készítsünk hetente fotót a testünkről. Ez segít abban, hogy lássuk a fejlődést, de nem is változtattunk radikálisan. Ünnepeljük meg az elért célokat, de lehetőleg ne egy hatalmas tortával. Keressünk magunknak valakit, akinek hasonló a célja, így egymást is lehet motiválni és támogatni.

Fogyás izomvesztés nélkül?

A sportolás és az étkezés kapcsolata érdekes. Hiába mozgunk, ha közben mindent megeszünk, amit elénk raknak. Fordítva sincs másként, hiszen ehetünk keveset, ha közben meg sem mozdulunk, az eredmény löttyedt test lesz, ami nem feltétlenül jelent zsírvesztést sem. Fogyni akkor is nehéz, ha erőteljesen sportolunk és nem viszünk be kellő energiát, hiszen ilyenkor az izomvesztés kockázata is fennáll. A helyén pedig csak a zsírréteg marad, amihez a test igencsak ragaszkodik, hiszen nem kap megfelelő táplálékot ahhoz, hogy bírja az egész napos strapát.

 

Mit tehetünk akkor, ha az izom veszélybe kerül, vagy csak magát az izmot tennénk láthatóvá és a maradék zsírrétegtől szabadulnánk meg? Ilyenkor nem jó megoldás visszavenni a súlyokból, helyette viszont jobb választás a magasabb ismétlésszám, valamint az egyéb alapgyakorlatokra való hagyatkozás. Ilyen a guggolás, a felhúzás, a fekvenyomás. Ezek segítenek láthatóvá tenni az izmokat, miközben zsírt veszítünk és valamelyest fogyunk is.

Mire kell figyelni fogyás és zsírvesztés során?

Ne feledkezzünk meg ilyenkor is legalább napi 7-8 órát aludni, valamint megfelelő mennyiségű vizet, legalább 2-3, nyáron 4 litert inni. Csökkentsük a stresszt, valamint nem árt egy kis BCAA sem, akár az edzés előtt, akár az alatt. A pihenőnapokon pedig étkezések között érdemes fogyasztani belőle, hiszen így nagyobb eséllyel érhetjük el a célunkat.

 

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy megfelelő fehérjebevitel nélkül szinte lehetetlen fogyni és zsírt égetni. A tápanyag eltelít, segít abban, hogy kevésbé legyünk éhesek, az izmoknak van lehetősége regenerálódni, épülni és szépülni. Nem árt tehát tudatosan megadni a szervezetünk számára, ami a legjobb neki, elhagyni a finomított szénhidrátokat és a magas zsírtartalmú ételeket. Utóbbi azért is lényeges, mert zsírvesztés során nagyon veszélyesek tudnak lenni a panírozott és egyéb zsírban vagy olajban sült ételek. Lehetőleg minimalizáljuk őket, helyette pároljuk vagy főzzünk csirkemellet, halat, esetleg sovány sertéshúst.

 

Sokan ráadásul azt állítják, ha a nap folyamán elfogyasztott kalóriamennyiség csekély, akkor bizony bármit lehet enni este, az nem vezet hízáshoz. Az alapanyagcsere nem átlépése nem azt jelenti, hogy azonnal zsírt veszítünk és fogyunk. Nem mindegy az alapvetően elfogyasztott étel típusa, hiszen lehet az egy táblás csoki, vagy egy fehérjében és rostban gazdag ebéd is. Mind a kettő 500 kalória, de nem ugyanúgy hat a testünkre, főleg nem este. Ráadásul teljesen felboríthatjuk a hormonháztartásunkat, ha esete esszük tele magunkat, így ugyanis nehezebben alszunk, kevésbé leszünk kipihentek, így még éhesebbek leszünk. Ördögi kör fogyás és zsírvesztés szempontjából.